Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

You are here

MQTT server unable to receive packets from IOT device.

2 posts / 0 new
Last post

Laurelea Vermeeren's picture
by Laurelea Vermeeren

MQTT server unable to receive packets from IOT device.

This is what im trying to do:

I have a Raspberry Pi (RPi) running a Mosquitto MQTT broker server and im using an IOT device to send Hex string packets to that server.

This is what i have currently done:

  • I have created the MQTT broker and it runs on the RPi. Have configured to use username/password authentication.
  • I have forwarded ports 1883(TCP) and 9001(Websocket) through to the RPi in my WiFi Modem.
  • I can load up the HiveMQ Websocket client and can connect to the MQTT broker using my networks public IP, port 9001 and the username/password.
  • I subscribe to a topic and can publish on that topic. Data is published and received and i can see the connection status in the MQTT terminal.
  • I also have a node.js server that connects to the MQTT broker via the 1883 port and can subscribe to the test data topic.
  • I can also connect to the MQTT broker from a computer running on a different network which tells me the MQTT server is publically accessible.

Issue im having:

Have purchased a NB-IOT telstra sim card on a 200kb IOT plan.

Currently using the following IOT device (https://www.iot-store.com.au/products/nbsn95-lpwan-wireless-nb-iot-sensor-node?_pos=6&_sid=fe715c3de&_ss=r) and have setup as per their user manual.

I have configured the MQTT settings in the figure below with my broker settings.

The issue is that i never receive any connection request from the device to the MQTT server or any packets.

I have tried both ports 1883 and 9001 and even set the MQTT server to use no user authentication.

When i look at the sim card details i can see that data has been transmitted to the telstra netwrok as shown in the below figure.

So my question is:

Do i need to do anything else to receive the data on my MQTT server?

How does telstra deal with the data it receives? Does it need to be forwarded to the MQTT server?

 

Thank you for reading and hopefully someone can point me in the right direction.

Andrew Vermeeren

DeveloperSteve Coochin's picture
by DeveloperSteve ...

Hi Andrew, 

Hi Andrew, 

I havent used that device to connect before but see if we cant debug it, You covered all the things id normally suggest when debugging (which is ace!)

So it sounds like the broker is performing as expected, normally ill use something like MQTTLens to debug a connection as well (which just runs as a chrome plugin). 

A few things to try maybe,

Do you have another device you can test the simcard in? Ideally an arduino that you can get data from a page (most arduino libs come with a download test script). It looks like its doing something network connection wise but just working through some more debug steps. 

That catm1 device, the catm1 connection library in particular. Does it need the APN set? Ive seen the Gpy needed that set for the connection to take place as it couldnt retrieve from the network automatically. On that note too do you have access to a serial output to be able to get some info about the device connecting?

 

Log in or register to post comments